fredag 8 maj 2015

Focaccia

Hittade ett alldeles underbart recept för en tid sedan som jag genast måste pröva!

Focaccia är ett italienskt bröd som man sätter salt på. Degen påminner om pizzadeg.
Dethär var min första bekantskap med flingsalt, och det kommer jag nog att använda igen. Mycket fin konsistens och kändes kanske inte så saltit fast det var mycket av det på brödet. Dessutom såg det snyggt ut.1 bröd i form 35x25 cm
Jäsning: 1h
Ugn: 250 grader, 12 min

3½ dl vatten
ca. 7 dl vetemjöl (ev andra mjölsorter)
11g torr jäst / 25g färsk jäst
1½ tsk salt
½ dl olivolja
1 msk honung

På brödet:
½ dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk citronsaft
1 msk färsk persilja
lite svartpeppar

1 liten rödlök
flingsalt (2 tsk) + olivolja


1. Torrjäst:
Värm vattnet till 45 C enligt anvisnigen på paketet. Blanda vetemjöl med salt och torrjäst. Häll vattnet i en stor skål och knåda i vetemjölet. Tillsätt även olivolja och honung. Knåda degen i skålen för hand i cirka 10 minuter, 5 minuter ifall du använder maskin. Degen skall vara elastisk och kladdig, så att den fastnar lite på fingrarna. Låt jäsa på ett varmt ställe under bakduk i 30 minuter.
1. Färsk jäst
Värm vattnet till 37 C (fingervarmt). Smula jästen i en skål och rör ut med det fingervarma vattnet. Blanda i olivolja, honung och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda till en deg, fortsätt knåda degen i skålen i ca. 10 minuter för hand, 5 minuter ifall du använder maskin. Degen skall vara elastisk och kladdig, så att den fastnar lite på fingrarna. Låt jäsa på ett varmt ställe under bakduk i 30 minuter.
2. Klä formen med bakplåtspapper. Pensla formen ordentligt med olivolja.
3. Stjälp degen i den oljade formen och bred ut till kanterna med mjöliga fingrar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
4. Blanda ½ dl olivolja med hackad persilja (här går det även med frusen persilja), krossad vitlök och 1 tsk citronsaft. Smaksätt med svartpeppar. Halvera löken och skär den i tunna skivor. Sätt ugnen på 250C.
5. Tryck små gropar i brödet med hjälp av ett mjölat finger. Pensla hela brödet med olivoljeblandningen. Strö på rödlök och rikligt med flingsalt.
6. Grädda mitt i ugnen i 250 C i cirka 12 minuter, tills brödet fått en fin färg. Ta ut ur ugnen och pensla direkt på ännu lite olivolja så får brödet en fin glansig yta. Låt brödet svalna en aning och servera!

Ursprungliga receptet hittar ni på: http://baksugen.blogspot.fi/2013/02/super-god-hembakad-focaccia.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar