fredag 4 april 2014

Pitabröd

Här i veckan blev det igen ett nytt experiment nämligen pitabröd :)
Det ursprungliga receptet är från Rutiga kokboken, men eftersom jag inte hade rågsikt hemma så använde jag mig av endast vetemjöl. Ökade då mjölmängden.

25 g jäst
5 dl vatten 
1 tsk salt
12 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader och smula ner jästen så att den löser upp sig i vattnet. Tillsätt salt och sedan vetemjöl lite i taget, knåda väl.
Låt jäsa ca 1h.
Tag sedan upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela degen i två delar. Dela varje del i 8 bitar och rulla dem runda, kavla sedan ut dem till platta cirklar.
Lägg ugnen på 250-275 grader, låt gärna plåten vara i så att den är varm.
Grädda bröden ca 5-7 min.

pitabröd

fyllning till pitabröd

Märkte med den första plåten att det inte lönar sig att kavla bröden för tunna. Två av dem blev inte vackert pösiga då.
Denhär gången blev det höna, isbergssallad, gurka, paprika, tomat och vitlöksdressing som fyllning. Men fyllningen går ju att varriera i det oändliga.

2 kommentarer:

  1. Oj, de ser gott ut! Kanske ja sku testa :)

    SvaraRadera
  2. Det är enkelt och gott. Dessutom kan ju alla välja sin egen fyllning :)

    SvaraRadera