torsdag 27 mars 2014

Karelska piroger

Har flere gånger tänkt att det skulle vara roligt att pröva laga karelska piroger, men det har inte blivit av. Meeen sedan igår kväll, fick jag det äntligen gjort :)

Tittade både i olika kokböcker och på nätet först på olika recept och jämförde lite. Mjölmängden och temperaturen på ungnen skillde sig en aning och även rismängden i risgrynsgröten. Det enda jag lite improviserade var ris mängden, eftersom det helt enkelt tog slut.

Degen:
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
2 dl mjöl

Risgrynsgröt:
2½ dl vatten
3 dl risgryn
1 l mjölk
1 tsk salt

Garnering:
2 dl vatten
50 g smör

Kokade först risgrynsgröten. 
Koka upp vattnet och häll i risgrynen och låt vattnet koka in. Tillsätt mjölken och låt koka på svag värme i ca 30-40 min. Tillsätt saltet.
Låt svalna en stund och sätt sedan i kylskåpet.

Sedan degen.
Blanda rågmjölet, mjölet och saltet i en skål. Tillsätt vattnet och knåda till en deg. Använde inte degen genast så satte den i kylskåpet för att vila en stund.

Rulla degen till en längd och skär små bitar. Kavla ovala "plättar", men använd rejält med rågmjöl. Sätt ca 2 msk risgrynsgröt på och rynka ihop.
Låt sedan vara i ugnen på 275 grader i ca 10-15 min.
Då du tar ut dem kan du pensla dem med smör och vatten och låta dem dra sig en stund

Ägg smör hör ju förstås till :)

Karelska piroger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar