Har flere gånger tänkt att det skulle vara roligt att pröva laga karelska piroger, men det har inte blivit av. Meeen sedan igår kväll, fick jag det äntligen gjort :)
Tittade både i olika kokböcker och på nätet först på olika recept och jämförde lite. Mjölmängden och temperaturen på ungnen skillde sig en aning och även rismängden i risgrynsgröten. Det enda jag lite improviserade var ris mängden, eftersom det helt enkelt tog slut.
Degen:
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
2 dl mjöl
Risgrynsgröt:
2½ dl vatten
3 dl risgryn
1 l mjölk
1 tsk salt
Garnering:
2 dl vatten
50 g smör
Kokade först risgrynsgröten.
Koka upp vattnet och häll i risgrynen och låt vattnet koka in. Tillsätt mjölken och låt koka på svag värme i ca 30-40 min. Tillsätt saltet.
Låt svalna en stund och sätt sedan i kylskåpet.
Sedan degen.
Blanda rågmjölet, mjölet och saltet i en skål. Tillsätt vattnet och knåda till en deg. Använde inte degen genast så satte den i kylskåpet för att vila en stund.
Rulla degen till en längd och skär små bitar. Kavla ovala "plättar", men använd rejält med rågmjöl. Sätt ca 2 msk risgrynsgröt på och rynka ihop.
Låt sedan vara i ugnen på 275 grader i ca 10-15 min.
Då du tar ut dem kan du pensla dem med smör och vatten och låta dem dra sig en stund
Ägg smör hör ju förstås till :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar